despre fonturi, grafică, design și layout

Unități de măsură folosite în tipografie

In esential, tutorial, typography on 2009/01/14 at 15:58

thumb-masuraPentru a întelege fonturile și caracterele de literă și a le putea folosi cum se cuvine un pas important este să știi cum sunt măsurate. Vei afla așadar în cele ce urmează care sunt unitățile de măsură tipografice și care sunt termenii des întâlniți.

Se folosesc două sisteme de măsură: unul absolut și unul relativ. De asemenea trebuie menționat că atunci când este este vorba de măsurarea unui caracter putem vorbi despre două caracteristici: înălțime și lățime (height and width).

Cel care cunoaște și întelege aceste concepte va stăpâni cu mai mare ușurință procedeele și în general sistemele tipografice (trecute și viitoare). Iar lucrările lui vor fi mult mai bune și mai corecte.

unitati-absolute

Unitățile de măsură absolute sunt cele cu valori fixe; de exemplu milimetru și centimetrul au un raport clar, la fel au și toate unitățile de măsură folosite în tipografie (punct, pica, etc). Toate aceste unități absolute sunt exprimate prin valori clare și standardizate.

unitati-relative

Unitățile de măsură relative au valori definite de cele la care se raportează. De exemplu dimensiunea lor este variabilă în funcție de dimensiunea fontului folosit. Unități de măsură despre care voi povesti în cele ce urmează sunt: leading, x-height, em, en și cratimă (hyphen).

Punctul Tipografic

Unitatea de măsură de bază folosită în tipografie este punctul. L-ai folosit/remarcat cu siguranță în orice program pe care l-ai folosit pe computer. Cine nu a auzit de “Times New Roman de 12pt”? (poate doar cine nu a făcut școală în România…)

La începuturile erei tipografice nu existau unități standardizate de măsurare a caracterelor folosite pentru imprimări: fiecare tipograf își construia fonturile după sistemul propriu.

Astfel, înainte de apariția standardelor, fonturile de dimensiuni similare aveau stabilit un nume – dar trebuie precizat ca de exemplu mai multe tipografii numeau un caracter de 12 puncte ca fiind “Pica” dar dimensiunea lor putea varia chiar și cu un punct!

Aceste denumiri nu mai sunt folosite prea des, dar valorile corespunzătoare lor le regăsim cam în orice soft de pe computer.

Denumirile comune se pot vedea ilustrate mai jos: 7pt – Minion, 9pt – Bourgeois, 10pt – Long Primer, 12pt – Pica, 13pt – English, 18pt – Great Primer, 24pt – 2-line Pica (Pica de 2 linii, dublu-pica), 36pt – 2-line Great Primer, 48pt – Canon, 4-line (4 linii Pica).

nume-dimensiuni

Ulterior au apărut diverse standardizări, în diverse zone ale lumii și în multe țări. Voi vorbi pe scurt despre cele mai cunoscute și populare în Europa și despre cele folosite la noi în România.

Sistemele Didot și Anglo-Saxon

Plecând de la punctul tipografic “modern” inventat în Franța de către Sébastien Truchet (1657–1729), în 1737 Pierre Simon Fournier a reglementat primul sistem de măsură – bazat pe “punct”, un punct ce reprezenta a 72-a parte din unitatea luată de el ca referință. Dar acest sistem nu a devenit popular.

În 1775 François-Ambroise Didot (1730–1801) a continuat ideea predecesorilor săi și a finisat-o, rezultând ceea ce numim astăzi Sistemul Didot. Acest sistem folosește ca unitate principală tot “punctul”, cunoscut și ca “punct didot”, care este egal cu a 72-a parte dintr-un Inch Francez (French Royal Inch – 27,07mm).

Comparat cu celălalt sistem folosit la scare mare, Sistemul Anglo-Saxon (folosit în SUA și în Marea Britanie), raportul este acelasi 72pt = 1țol (inch), doar că dintr-un Inch Imperial (Britanic).

Sistemul metric

Dacă ți-ai pus întrebarea vreodată sau citind cele de mai sus, răspunsul este da: deși la toate celelalte lucruri folosim sistemul metric, în cazul unităților tipografice nu! Asta pentru că nu există standarde reglementate pentru acest lucru. Există un standard DIN folosit căteodată în Germania care folosește dimensiuni multiple cu 0,25mm și există propuneri de a folosi ca stardard tipografic milimetrul. Mai există și alte încercări sau sisteme care au fost folosite local sau periodic dar nu cred ca are rost să lungesc aici discuția, vom vedea ce ne rezervă viitorul :).

Sistemul PostScript – DTP

Unitatea de măsură folosită în DTP (Desk-Top-Publishing) este tot punctul. Este definit ca fiind 1/72 dintr-un Inch Anglo-Saxon (25,4mm). 12 puncte formează un pica și 6 pica un inch.

Sistemul a fost promovat de inventatorii Adobe PostScript (John Warnock și Charles Geschke) și de aceea mai este cunoscut ca punct PostScript.

În folosirea softurilor DTP vei regăsi scurtături precum 10pt (10 puncte), 6p (6 pica), 5p2 (5 pica și 2 puncte) sau poate 2p1 (25 puncte), etc.

Oricum, tendința și preferința celor mai mult care folosesc astfel de softuri în ziua de azi este să folosească sistemele mai populare: inch, centimetri, milimetri și nu în ultimul rând pixeli.

Sistemul TeX

Este un sistem (poate) mai puțin întâlnit. TeX este un sistem de așezare a textului care în loc să folosească o interfață grafică folosește o linie de comandă cu un limbaj propriu. Este gândit să aibă rezultate identice pe orice sistem de operare și este foarte bun pentru a pagina formule de specialitate: matematică, fizică, etc. Mai multe pe site-ul comunității TeX.

Iată o listă cu câteva conversii și unități de măsură folosite în domeniu:

1 punct Truchet = 0,188mm (nu se mai folosește, dar ca idee…)

1 punct Didot = 0,3759 mm = 1/72 dintr-un Inch Francez (27,07mm)

1 punct Anglo-Saxon (ATA) = 0,3514598 mm = 0,0138366 inch

1 punct TeX = 0,3514598035 mm = 1/72,27 inch

1 point Postscript = 0,3527777778 mm = 1/72 inch

Sistemele mari menționate mai sus mai folosesc o unitate de măsură egală cu

12 puncte – Cicero în cazul Didot și Pica în cel Anglo Saxon:

1 pica (ATA) = 4,2175176 mm = 12 puncte (ATA)

1 cicero = 4,531 mm = 12 puncte (Didot)

1 pica (TeX) = 4,217517642 mm = 12 puncte (TeX)

1 pica (Postscript) = 4,233333333 mm = 12 puncte (Postscript)

de asemenea în aproape toate cazurile 6 pica = 1 inch

Sistemul folosit în Romania

Sistemul de măsură folosit în țara noastră pentru măsurarea dimensiunilor în tipografie este “punctul tipografic”, mai exact punctul Didot – a 72-a parte din țolul francez (27,1mm).

Raportat la sistemul metric, conform STAS-ulului 6302/1971 avem următoarele conversii:

1 punct = 0,376065mm

12 puncte = 1 cicero = 4,51278mm

4 cicero = un cvadrat = 48 puncte = 18,05112mm

Folosirea unităților de măsură absolute

Unitățile de măsură descrise mai sus (în principal punctele și pica/cicero) sunt folosite pentru a măsura atât dimensiunea fontului cât și spațiul din jurul caracterelor și de asemenea înălțimea sau lățimea coloanelor, casetelor de text sau ale altor obiecte, a spațiilor dintre ele și evident a dimensiunii paginii sau ale marginilor (oglindă, bleed, etc).

De asemenea cunoașterea unităților de măsură absolute este esențială pentru folosirea corectă și eficientă a unităților tipografice relative, care sunt dezvoltate în partea finală a articolului.

Înălțimea și Lățimea (Height and Width)

Înălțimea unui font (type height) se măsoară de la vârful literei mari (ascender line) până la punctul cel mai de jos al caracterelor descendente (descender line) plus un mic spațiu (buffer space).

De obicei se măsoară în puncte sau în pica, dar la fel de bine (mai ales în DTP) sunt folosite unități de măsură precum inch, cm, mm și pixeli (egali în general cu un punct).

În exemplul de mai jos puteți observa cum fonturi de aceeași dimensiune (ex. 48pt) au aspecte foarte diferite din pricina ascendenților și descendenților lungi sau scurți.

height-width

Lățimea unui font (type width) este dimensiunea fontului raportată la spațiul dintre caractere. Lățimea denotă aspectul fontului și este găsit chiar în numele fontului: condensed, extended, wide, etc (condensat, extins, etc).

Revenind la unitățile relative voi încheia acest material cu explicarea celor mai importante dintre ele: x-height, em, en si cratimă (hyphen).

Trebuie înainte de toate spus că nu voi insista aici asupra leading-ului pentru că am vorbit în articolul anterior despre el mai pe larg, exemplul de mai sus este foarte elocvent doar prin imagine și oricum va fi în viitor un articol mai avansat dedicat întelegerii și folosirii acestei unități.

x-height

x-height

Este, așa cum spune chiar numele, înalțimea literei “x” – minusculă mai exact. Este o unitate de măsură relativă pentru că variază de la font la font. Se măsoară de la linia de bază (baseline) până la linia mediană a fontului (meanline). Imaginea de mai sus ilustrează aceste aspecte.

Înălțimea x-ului are o influență foarte mare asupra aspectului caracterelor și în special a blocurilor de text: câte caractere încap pe un rând, lizibilitate, proporționalitate cu leading-ul, etc.

Un font cu “x mare” este mai ușor de citit la dimensiuni mici. De asemenea fonturile cu valori mari ale x-ului formează blocuri de text mai dense, pe când cele cu “x mic” sunt mai relaxate, mai lejere.

Em

Este o unitate relativă de măsură folosită pentru a defini spațiul ocupat de un caracter și este prin urmare dependent de dimensiunea fontului.

Reprezintă dimensiunea orizontală a pătratului în care se încadreză litera “M” a unui font și este eglă cu dimensiunea fontului, în puncte.

1em la un font de 10pt = 10pt.

Poartă acest nume pentru că în general litera “M” se încadrează într-un pătrat, dar trebuie spus că nu întotdeauna caracterul “M” este egal cu dimensiunea em-ului. De multe ori dimensiunea literei “M” este mai mică decât valoare em-lui. Valoarea em-ului rămâne însă egală cu cea a fontului.

Em-ul este folosit pentru definirea aliniatelor, a spațiilor între caractere sau paragrafe sau în alte spațieri. De exemplu spațiile între cuvinte sau caractere sunt valori procentuale dintr-un em (a 1000 parte în InDesign de exemplu).

em-en

Em, En și cratima (hyphen)

En este unitatea egală cu o jumătate dintr-un em. Dacă avem un font de 36 puncte atunci en=18pt

Atât em cât și en sunt folosite pentru a defini dimensiunea liniilor sau a cratimelor. Aceste aspecte trebuie tratate cu multă atenție pentru a nu le confunda: există linii de punctuație egale cu em sau en (em dash și en-dash), dar cratima (hyphen) este egală cu o treime dintr-un em.

PS: am adaugat la secțiunea bibliotecă un tipometru pe care îl poți descărca, printa și folosi pentru a măsura fonturi sau alte obiecte folosind unitățile de măsură tipografice.

Cam atât pentru astăzi. Un articol un pic stufos și greoi dar merită cel puțin o recitire pentru importanța lui. A durat un pic cam mult realizarea lui dar cred că a meritat.

Dacă aveți comentarii, observații sau alte păreri legate de articol vă rog să folosiți formularul de comentarii de mai jos.

De asemenea nu uita să te abonezi la feed-ul rss pentru a primi articolele următoare.

Autor: Alex Șerban, 14.01.2009

  1. […] deci și pe web, rezoluția este mică – de obicei 72 sau 96 dpi (dots per inchi – puncte într-un inch), iar o mărime lizibilă pentru oricine pe un ecran este 12 puncte. Dimensiunea de 12 puncte pe […]

  2. […] de fracții: cele de tip “en”, în care bara este orizontală și egală cu un spațiu “en” și cele “em”, la care bara este diagonală și egală cu un spațiu “em”. […]

  3. Foarte instructiv. Atat pentru cei cu veleitati de DTPisti cat si pentru webmasters care se lupta cu CSS. O resursa bogata pe care as adaugao pe http://www.printuridigital.ro

  4. Despre acelasi subiect se poate citi si pe http://www.superprint.ro/print-digital/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: