despre fonturi, grafică, design și layout

Cum se alege dimensiunea fontului

In esential, font, tutorial on 2009/01/19 at 21:41

thumb-dimensiuneUn amănunt important în așezarea textului și o întrebare pe care ne-am pus-o toți de multe ori este: cât de mare să fac textul?
Sau cât de mic? De ce aspecte ar trebui să țin seama?
Acest articol va răspunde la aceste întrebări și va încerca, fără a epuiza subiectul în totalitate, să lămurească câteva aspecte esențiale.

În primul rând trebuie să înțelegi că dimensiunea unui font o alegi în principal pentru lizibilitate – cât de ușor va fi de citit textul.
În al doilea rând dimensiunea fontului ales depinde de mediul pe care îl vei prezenta. Sunt două principale: print și web (tipar și internet) cu o mare diferență între ele: rezoluția.

Cât de bine putem citi un font depinde nu doar de dimensiunea fontului respectiv dar și de rezoluția suportului pe care îl vedem:

liz-rez

lizibilitate-rezolutie

Pe ecran, deci și pe web, rezoluția este mică – de obicei
72 sau 96 dpi (dots per inchi – puncte într-un inch), iar o mărime lizibilă pentru oricine pe un ecran este 12 puncte. Dimensiunea de 12 puncte pe computer a fost folosită încă de la primul Macintosh (1983) și până acum a rămas un standard.
La print însă
,
rezoluțiile sunt mult mai mari – chiar și cea mai ieftină imprimantă laser, pe hârtie slabă, are 600 dpi (o imprimantă foto poate avea 2400 dpi, 4800 dpi sau chiar mai mult), iar dimensiunea la care putem citi este mult mai mică. Dimensiunea standard pentru print este 10 puncte. Multe publicații folosesc fonturi de 9 puncte, iar multe cărți de vizită chiar 7 sau 8 puncte.

Body type sau corpul de text

Cea mai mare parte a ceea ce citim este corpul de text. Mai exact ceea ce citiți acum. Sau ceea ce citim zi de zi în ziare, reviste, cărți, documente, site-uri web.
Definiția spune că în corpul de text intră fonturile mai mici de 14 puncte, deși standardul este 10 puncte. În general vom găsi blocurile de text undeva între 9-12pt.
Dimensiunea trebuie aleasă în funcție de font, mediul de expunere și scopul urmărit. Oricare ar fi situația trebuie răspuns afirmativ la întrebarea: “se poate citi?”.
dimensiuni-font
Două reguli de ținut minte sunt că pentru corpul de text nu trebuie ales un font mai mare de 16pt și că dimensiunea aleasă trebuie păstrată de la cap la coadă.

Display type – “font de afișare”

Sunt fonturile mai mari decât corpul de text, deci mai mari de 14 puncte. Sunt folosite la titluri, subtitluri, anunțuri, etc. Sunt folosite pentru a capta atenția cititorului, a îl atrage sau a-l direcționa spre un anumit mesaj.
Le cunoaștem toți din titlurile de ziar, de pe afișe, din reclame, etc…

display-body

Headline fonts – fonturi pentru titlu

Sunt acele fonturi care au fost gândite pentru a fi folosite la dimensiuni mari, în titluri. În general se folosesc de la 18pt în sus. Unele seturi de fonturi au în numele lor cuvântul “Headline” și este recomandată folosirea lor. Găsiți aici o listă cu exemple.
De asemenea, sunt situații când, pentru a atrage atenția cititorului, se folosesc fonturi decorative sau cu aspecte neobișnuite, lăsând oarecum pe planul secund lizibilitatea în favoarea contrastului puternic dorit.

De exemplu, dacă examinăm orice site bine făcut, vom observa câteva lucruri. Titlul este fontul cu dimensiunea cea mai mare, de multe ori poate chiar foloseste majuscule sau culori. Urmează subtitlurile, mai mici, dar cu proprietăți similare. Corpul de text este cel mai mic și are un aspect consistent pentru a ușura citirea. Anumite cuvinte sunt evidențiate cu bold sau italic și de multe ori link-urile sunt colorate sau subliniate pentru a atrage atenția. Toate acestea au rolul de a face site-ul ușor de citit și de navigat.

Câteva aspecte de ținut minte:

 • Gândește-te care este publicul țintă și alege o dimensiune ușor de citit pentru toate vârstele. Copiii și bătrânii citesc mai ușor fonturi mai mari.
 • Dacă te adresezi bătrânilor peste 65 ani sau celor cu probleme majore de vedere poți pune un font de 14 sau chiar 18 (mai ales pe web) pentru corpul de text (body type);
 • Pentru grupul de vârsta 40-65 ani un font de 11 sau 12 puncte este o alegere ideală pentru body type;
 • De cele mai multe ori un font de 10 sau 11 este alegerea cea mai bună pentru corpul de text. Pentru o audiență generală este probabil cea mai bună rețetă;
 • Pentru copii, un font de 14 puncte este o soluție bună;
 • Evită pentru corpul de text dimensiuni extreme pentru a nu avea prea multe sau prea puține caractere pe un rând și pentru a nu îngreuna cititul;
 • Pentru titluri folosește fonturi între 14 și 36 puncte în cele mai multe cazuri. Dimensiunea se stabilește, evident, în funcție de dimensiunea corpului de text pentru a nu se confunda cu acesta sau a nu fi exagerat de mare;
 • Nu orice font se pretează la dimensiuni mici sau foarte mari. Fonturile profesionale au versiuni special gândite pentru diverse situații și sunt ușor de recunoscut după indicativul din nume: Heading, Subhead, Regular, Caption, etc.
 • Fonturile gândite pentru a fi folosite la dimensiuni mari arată rău la dimensiuni mici, sunt neplăcute la citire și este de preferat să folosești fiecare tip de font în scopul pentru care a fost creat.

Într-un articol viitor voi vorbi despre cum se alege un font; până atunci puteți folosi modulul de comentarii de mai jos sau vă puteți abona la RSS în așteptarea noilor materiale.

 1. Super tare articolul, multe informaţii utile.

  Aştept în continuare şi alte articole din partea ta.

  spor

 2. Felicitari pentru articole.
  O problema de browsing.
  Desi ai definit encoding-ul charset=UTF-8 mie nu imi sunt afisate corect caracterele diacritice

 3. ciudat.
  Acasa le vede, la munca nu le vedea 🙂 Same browser FF

 4. salutare,
  stiu ca sunt probleme cu diacriticele pe unele computere/browsere. ca o fi de la codare, de la server sau pur si simplu de la anumite browsere nu am reusit sa ma lamuresc si sa rezolv definitiv. sper sa o rezolv pana la urma, ca la diacritice nu renuntam 🙂 oricum, in principiu pe firefox si safari nu sunt probleme…

 5. […] bun articol despre fonturi gasiti la typohraphy.ro Înscris în: Dictionar Comentarii […]

 6. […]     Cand se aleg  Font-urile pentru site trebuie avut in vedere publicul tinta. Copii și bătrânii citesc mai ușor fonturi mai mari. Pentru copii o alegere buna este un font de 14 puncte. Pentru grupul de vârsta 40-65 ani un font de 11 sau 12 puncte este o alegere ideală pentru corpul site-ului; De cele mai multe ori un font de 10 sau 11 este alegerea cea mai bună pentru corpul de text. Pentru o audiență generală este probabil cea mai bună rețetă.  Un bun articol despre fonturi gasiti la typohraphy.ro. […]

 7. Gândește-te care este publicul țintă și alege o dimensiune ușor de citit pentru toate vârstele. Copii și bătrânii citesc mai ușor fonturi mai mari._____ATENTIE!!!! COPIII – nu ma asteptam la asa o greseala din partea voastra

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: