despre fonturi, grafică, design și layout

despre

Bine (că) ați venit pe typography.ro! Vă aflați la secțiunea „despre”.
Probabil sunt multe întrebări de pus, aici vei găsi căteva răspunsuri și lămuriri.

Ce este?

Este adevărat că o fotografie valorează cât o mie de cuvinte. Însă și mai adevărat este faptul că material grafic fără imagini există, dar fără cuvinte, litere sau cifre nu (exceptând poate signalistica).

Cuvintele și caracterele de literă sunt peste tot în jurul nostru: pe stradă, pe clădiri, pe etichete, pe hainele noastre, pe obiecte, pe toate canalele de comunicare… oriunde de ne uităm și orice am face ne izbim de „typography”.

Typography.ro este un proiect care vrea să (re)aducă în prim plan un domeniu pe cât de vechi, pe atât de nou: arta și tehnica scrisului și a formelor frumoase, aspectul grafic plăcut și original, folosirea corectă a caracterelor și a uneltelor corespunzătoare, etc.

În ciuda progesului digital și a tuturor uneltelor disponibile, greșelile sau lipsa de cunoștințe sunt din ce în ce mai vizibile, mai dese și mai deranjante. Pe de o parte din pricina ignoranței, pe de alta din cauza lipsei de informație sau a accesibilității acesteia.

Acest site dorește să devină un loc de referință unde cititorii pot găsi inspirație, răspunsuri la intrebări din domeniu, materiale utile, linkuri, informații folositoare și multe altele.

Pentru cine este?

Trebuie să conștientizăm faptul că nu este un subiect exclusivist dedicat profesioniștilor în domeniu, ci oricui se uită în jurul lui si vrea să înteleagă și/sau să analizeze mai bine lucrurile.

Este adevărat că principalii cititori ar trebui să fie cei care lucrează „în branșă” sau sunt pasionați, dar poate fi, dacă vreți, pur si simplu un subiect bun de cultură generală…

De ce (în) rongleză ?

Vei observa că deși limba folosită este româna, foarte mulți termeni sau explicațiilor lor vor fi bilingvi sau poate doar în engleză. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că termenii sunt consacrați și folosiți predominant în limba engleză, toate aplicațiile și uneltele folosesc această limbă  și trebuie să recunoaștem că de cele mai multe ori nu există echivalent în limba română.
De asemenea în nenumărate cazuri este nevoie de o frază întreagă pentru a explica în română un singur cuvânt în engleză, lucru care pune probleme atât celui care redactează articolul cât și cititorului.
Oricât am vrea să nu, până la urmă trebuie să recunoaștem că engleza este limba oficială a typography….

Cine scrie articolele?

Autorii materialelor sunt înainte de orice pasionați și interesați de tematica abordată: Alex Serban si Andreea Nedelea
Unul din scopurile acestui proiect este chiar motivarea autorilor articolelor de a aprofunda sau a dobândi cunoștințe noi – pe care apoi să le împărtășească cu cititorii.

Dacă ai ajuns din întâmplare, vizitezi periodic sau pur și simplu dacă ai un material sau o propunere nu ezita să ne scrii.

  1. Salut Alex,

    Mult success cu site-ul! Sunt curios incotro o s-o apuce, ideea e super!

  2. Salut Alex,

    Îmi place mult site-ul. Multă baftă în continuare.

  3. Felicitari pentru initiativa 🙂 We’re watching this space!

  4. E cel mai original proiect românesc pe care l-am găsit pe web. Întru cât lucrez la un curs de DTP pe care vreau sa îl autorizez cer permisunea de a cita din articolele dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: